Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik toruński

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żytnia mąka 1 kg
miód 50 dag
jaja 1 szt
spirytus 1 kieliszek
migdały 1/2 szkl
orzechy włoskie 1/2 szkl posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: piernik toruński

Miód rozgrzać z przyprawą do piernika. Do mąki dodać ciepły miód i wyrobić ciasto, dodać sodę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody, jajo i spirytus, wyrabiać, aż powstanie gumiasta masa. dodać orzechy i migdały i jeszcze raz wyrobić ciasto. Rozłożyć ciasto na a papierze do wypieków na grubość 3 cm, piec około godziny w 220 stopniach, odłożyć zawinięte w ściereczkę ciasto na co najmniej 3 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 21.02.2011 13:02
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak