Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka Cappuccino

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt.
masło 250 g 1/2 szt.
czekolada gorzka 100 g
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
cukier 100 g
mąka 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kawa z mlekiem 1 szklanka
serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 250 g
cukier 2 łyżki
bita śmietana 2 szklanki
czekolada gorzka 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
cappuccino 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka Cappuccino

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Blaty można naponczować kawą z mlekiem.
Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.
Wierzch udekorować bitą śmietaną i startą czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 04.08.2011 08:51
Smakuje równie dobrze jak wygląda. Wiem bo upiekłam.
kochanyptysiu 14.02.2011 21:19
piekna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak