Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb pszenny na maślance

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
otręby żytnie 1 szkl
drożdże 10 dag
maślanka 1 szkl
sól 2 łyżeczki
mak do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: chleb pszenny na maślance

Drożdże rozrobić z maślanką, w misce wymieszać suche składniki, dodać drożdże i wyrobić ciasto, dość tępe. odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia, w tym czasie 2-3 razy przerobić ciasto jeszcze raz.
Uformować bochenek i przełożyć na wysmarowaną i wysypaną otrębami blachę, zostawić w spokoju na godzinkę, a potem do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 40-50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 13.02.2011 09:57
prawdziwy domowy chlebek, palce lizać;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak