Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka owsiane z pomarańczą i daktylami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 115 g
miód płynny 1 łyżka
starta skórka z pomarańczy
sok z pomarańczy
mąka z dodatkiem proszku do pi 115 g
płatki owsiane 115 g
daktyle 115 g
orzechy włoskie 25 posiekane
cukier puder 85 brązowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiane z pomarańczą i daktylami

Rozgrzać piekarnik do 160stC. Lekko natłuścić formę do pieczenia. Masło, cukier, miód, skórkę pomarańczową i sok podgrzewać w rondelku na małym ogniu, aż masło się stopi, a cukier rozpuści.
W dużej misce wymieszać mąkę, płatki i 85 g daktyli, dodać syrop z rondelka. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Do formy nałożyć łyżką 9 placuszków, lekko spłaszczyć, tak aby miały 1 cm grubości. Posypać daktylami i orzechami (lekko wcisnąć je w ciasto).
Piec 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Przełożyć na talerz, gdy lekko przestygną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak