Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z różową bezą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jajko 5 szt.
masło 250 g 1 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1 kg
cukier 1 szklanka
kisiel 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z różową bezą

Mąkę przesiać. Białka oddzielić od zółtek. Masło pokroić w kostkę, przełożyć do mąki. Dodać proszek do pieczenia, żółtka i 4 łyżki cukru. Szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić 30 minut. Rozwałkować 2/3 ciasta wylepić nim spód formy. Jabłka obrać. Miąższ pokroić usmażyć z resztą cukru. Przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać kisiel. Na cieście w formie rozsmarować jabłka. Na nich rozłożyć różową piankę. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć, posypując piankę. Piec ok 50 min w temp 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 01.10.2011 13:17
Genialny pomysł z tym kisielem! :)
hastalavista 15.03.2011 13:28
świetne!
agnieszka137 11.02.2011 13:28
pyszny jest, dużo jabłek...super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak