Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne małże po sardyńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 20 g
oliwa 1 łyżka
czosnek zmiażdżony 2 szt
sok z 1/2 cytryny
pomidory z puszki pokrojone 4 szt
natka pietruszka 3-4 gałązki
chili suszone w płatkach 1/2 łyżeczki
małże 2 kg
czarny pieprz
wino białe wytrawne 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne małże po sardyńsku

Małże oczyścić i wypłukać dobrze.
Rozgrzać masło i olej w dużym rondlu z grubym dnem. Dodać cebulę i dusić na średnim ogniu 5 minut, dopóki nie zmięknie. Dodać czosnek i gotować jeszcze minutę.
Dolać wino i sok z cytryny. Gotować 2 minuty, aż alkohol wyparuje. Zmniejszyć ogień, dorzucić pomidory, pietruszkę i chili w płatkach. Gotować 5-8 minut, dopóki objętość nie zmniejszy się o 1/3.
Włożyć małże, przykryć garnek i gotować na dużym ogniu 5 minut, wstrząsając od czasu do czasu, aż muszle się otworzą. Te które się nie otworzyły wyrzucić. Doprawić pieprzem i podawać od razu, posypując reszta pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak