Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pożywna zupa z dyni i soczewicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 2 łyżki
czosne-ząbek 1 szt
Kminek mielony Prymat 2 łyżeczki
chili łagodne 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kardamon 1 szczypta
skórka z cytryn 1 szt
dynia
sok z cytryny 2 łyżki
pieprz
sól
rosół z kurczaka 1,5 l
cebula 1 szt
jogurt 4 chudy
soczewica czerwona 225 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pożywna zupa z dyni i soczewicy

Cebule i czosnek posiekać. Dynięobrać, pozbawij ją pestek i pokroić w kostkę.
Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem, dodać cebulę i delikatnie podsmażać przez 5 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek, przyprawy i skórkę cytrynową i podgrzewać 1-2 minuty, często mieszając. Dodać dynię, soczewicę i dobrze wymieszać, aby pokryły się mieszanką z oliwy z przyprawami. Podgrzewać 2 minuty, często mieszając.
Dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 45 minut, aż dynia i soczewica będą miękkie. Przełożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Przelać zupę z powrotem do garnka i zagrzać. Dodać sok z cytryny i doprawić. Podawać z łyżeczką jogurtu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 11.02.2011 12:04
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak