Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: mąka pszenna 3 szkl
jajko 2 szt
mleko 1 szkl
masło 10 dag
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 szt
rodzynki 5 dag
cytryna do smaku
cukier 1/3 szkl
drożdże 7 dag
Nadzienie: 5-6 szt
mus jabłkowy 5-6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z jabłkami

Mleko lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę mąki i cukru, wymieszać razem z drożdżami i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy oraz mleko, wyrób ciasto, na końcu dodaj stopione masło, jeszcze raz wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj nadzienie:
Obrane jabłka pokrój w niewielką kostkę, dodaj cukier, sok z cytryny i rodzynki i duś około 5 minut.
Kiedy ciasto podwoi swa objętość rozwałkuj na cienki prostokąt, rozłóż jabłka, zwiń jak roladę, potnij na plastry według uznania. Ślimaczki ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia,odstawić do wyrośnięcia.
Piec w gorącym piekarniku 200 st. około 20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta0906 01.03.2011 19:08
Słodziutkie
teresa18 28.02.2011 19:57
pyszności
owca441 19.02.2011 21:32
pyszniutkie
Anna169Hosz 15.02.2011 13:27
Bardzo apetyczne.
MAR3STA 13.02.2011 09:56
pieknie wyglądają, pomysłowe;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak