Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ze słonecznikiem na drożdżach i zakwasie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas
mąki żytniej 8 dag
letniej wody 200 ml
Zaczyn:
zakwasu żytniego 4 łyżki
mąki pszennej 10 dag
letniej wody 50 ml
mąki pszennej 60 dag
mąki żytniej 6 dag
soli 2 dag
przegotowanej wody 350 ml
zaczynu zakwasowego 17 dag
drożdży świeżych 1 dag
ziaren słonecznika 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ze słonecznikiem na drożdżach i zakwasie

Zakwas
Do szklanego naczynia wsypać 5 dag przesianej mąki. Dodać letnią wodę i wymieszać, aby powstała mieszanina miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni (wymagana temperatura 25-30°C). Po tym czasie gruntownie wymieszać, dodać 3 dag mąki. Połączyć i odstawić całość na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie powstanie zakwas. Jeśli nie zużyjemy wszystkiego podczas pieczenia chleba można go przełożyć do szklanego słoika, lekko przykryć i wstawić do lodówki.

Zaczyn
W szklanym naczyniu wymieszać zakwas żytni z mąką pszenną i letnią wodą. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 godzin w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił swoją objętość.

Ciasto na chleb
W dużej misce połączyć mąkę pszenną (10 dag mąki pozostawić), mąkę żytnią oraz przegotowaną, zimną wodę. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na 20 minut.

Następnie dodać zaczyn, pokruszone drożdże oraz sól. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.

Przenieść ciasto na oprószony mąką blat. Wyrabiać gładkie ciasto przez około 10 minut. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3,5 godziny. Co pół godziny ciasto zagniatać i ponownie formować z niego kulę. Przy ostatnim zagniataniu wrobić w ciasto ziarna słonecznika. Jeśli ciasto będzie przywierało do blatu – delikatnie podsypywać mąką.

Z ciasta uformować okrągły bochenek i ułożyć go w koszyku do wyrastania. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C. Wstawić do niego naczynie z wodą.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę, ponacinać z wierzchu ostrym nożem i wstawić do piecyka zmniejszając jednocześnie temperaturę do 230°C. Piec przez 30 minut.


Powyższe proporcje składników spokojnie wystarczyłyby na dwa bochenki chleba. A ponieważ to jest pierwszy chleb, który udało mi się upiec to nie miałam rozeznania:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 15.02.2012 07:04
wspaniały
Kas2 07.02.2012 15:47
wspaniale wyrósł
magical66 14.08.2011 21:18
takie są najpyszniejsze
Karolina92 07.05.2011 12:23
idealnie wypieczony :)
Gosia40 18.02.2011 10:05
Piękny! Chciałabym, aby mi się udało zrobić taki chlebek:)
aguus 13.02.2011 12:59
Jak pięknie wyrósł! Przepis do wypróbowania:)
jolajka 11.02.2011 16:38
też dziś piekłam chleb, ten wygląda pydznie
MAR3STA 11.02.2011 12:00
zamawiam taki chlebek na śniadanko, jest taki pulchny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak