Zapiekane awokado w sosie gorgonzola z bazylią i suszonymi pomidorami

Zapiekane awokado w sosie gorgonzola z bazylią i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    1 sztuka
  • dymka posiekana wraz ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • ser gorgonzola

    200 g
  • pomidory suszone w zalewie

    2 łyżki
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 szczypta
  • awokado

  • bazylia otarta Prymat

    1 szczypta
  • orzeszki piniowe

    1 prażone
  • oliwa

    4 łyżki
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Awokado wydrążyć, pokroić w dużą kostkę, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokruszony ser gorgonzola, suszoną bazylię oraz białe wino i gotować 5 minut. Następnie wlać śmietanę, dodać suszone pomidory i gotować do momentu uzyskania jednolitego kremu. Do sosu dodać orzeszki piniowe i doprawić do smaku.
Gotowym sosem zalać awokado. Całość piec 20 minut w temperaturze 180˚C. Zapiekane awokado podawać z chrupiącą ciabattą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (62)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

16.08.2016 17:04
super przepis

ben-ka

07.02.2016 10:30
Chętnie bym spróbowała.

Gabriela8

13.06.2012 23:13
to coś co tygryski lubią najbardziej :)

MagdaXXX

01.04.2012 23:53
super

kokoszka

09.03.2012 21:19
smakowite

Monika78

26.02.2012 11:33
zrobilam danie dla moich bliskich. Wszyscy sie nim zajadali, mimo ze nie wszyscy przepadaja za awokado. Swietne polaczenie... Goraca polecam!

agnieszkalider

21.02.2012 17:48
Pyszności...

agnieszkalider

20.02.2012 21:59
Wygląda smakowicie!

agnieszkalider

12.02.2012 21:32
Rewelacja dla podniebienia

Grzegorz9

24.01.2012 22:14
interesuj?ce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat