Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka Ireny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
kostka palmy 1
mąka 1 kg
mleko 2 szklanki
cukier 1 szklanka
KOSTKA DROŻDŻY
rodzynki
cukier waniliowy 2 szt
olejek pomarańczowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka Ireny

Jedną szklankę mleka wlac do rondla i do środka pokruszyc drożdże lekko podgrzac mleko i odstawic , posypac na górę ciut mąki i szczyptę cukru przykryc i postawic w ciepłym miejscu by podeszły do góry. W misce utrzec jajka cukier ,1 cukier waniliowy kostkę palmy wlac drugą szklankę mleka i po trochu dodawac mąkę i wymieszac dodac podrośnięte drożdże i resztę mąki , olejek pomarańczowy i rodzynki dobrze wymieszac odstawic w ciepłe miejsce i przykryc ręcznikiem do wyrośnięcia.gdy wyrosną przełożyc do chlebowych blach wcześniej wysmarowane tłuszczem i pozostawic by trochę podrosły.zrobic kruszonkę na górę 1/2 kostki palmy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki wymieszac i tymi grudkami posypac na górę. włożyc do nagrzanego piekarnika 160*C przez około 50 minut

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 29.11.2011 18:51
super na pewno spróbuję
m1monika 15.02.2011 22:01
pyszna!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak