Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek drożdżowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 4
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1
mleko 0,5 l
margaryna 100 g
sól do smaku
drożdże 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: placek drożdżowy

W letnim mleku rozrabiamy drozdze i odstwiamy w cieple miejsce. Jajka ucieramy z cukrami. Mieszamy drozdze z jajkami i dodajemy stopniowo maki. Wyrabiamy ciasto, dodajamy margaryne i dlaej wyrabiamy. Dodajemy szczypte soli. odstawiamy do wyrosniecia. Nastepnie pieczemy ok godziny w 160 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta44 06.06.2012 10:09
taki robila moja babcia
Barbara/zuza22_85 31.03.2012 15:00
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak