Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka królewska z nutką brzoskwiniową.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier 4 łyzki
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka królewska z nutką brzoskwiniową.

Białka ubić na sztywna pianę, ubijajac dosypywać cukier. Gdy piana już gotowa (jak odwrócimy miskę ma nam nie wypaść), dodajemy po 1 zółtku, mieszamy dosypujemy do piany mąke z proszkiem, wylewamy na blaszkę wyłozona papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st.

1 słoiczek musu jabłkowego
1-puszka brzoskwin w syropie
3-galaretki cytrynowe lub agrestowe,
0,80 ml śmietanki kremówki (30 lub 36 %)
3-łyzki cukru
Galaretki rozpuszczamy w 4-szklankach wrzątku, odstawiamy do zgęstnienia. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, mieszamy z musem jabłkowym. Gdy mamy juz upieczony biszkopt, krzepnącą galaretke wlewamy 2/3 galaretki do musu i brzoskwiń, mieszamy. Wylewamy na biszkopt, równamy i odstawiamy na chwilke do lodówki. Przygotowujemy śmietanke:
ubijamy smietanke z 3-łyzkami cukru (mikserem)i dodajemy pozostałą częśc galaretki chwilke razem ubijać i wylewamy na mus. Na wierzchu posypać startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak