Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec jagnięcy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec jagnięcy 1 i 1/2 kg
ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
wino białe wytrawne 1 szklanka
rosół warzywny 2-3 szklanki
czosnek 5 ząbków
rozmaryn świeży 2-3 gałązki
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
oliwa 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec jagnięcy

Udziec przekroić na pół, ale nie do końca, ma się otworzyć jak książka. Całość smarujemy olejem, solimy i doprawiamy pieprzem, kładziemy dwie gałązki rozmarynu, połamany liść laurowy oraz pokrojony w słupki czosnek tak ze 3 ząbki. Całość nakrywamy drugą częścią udźca i obwiązujemy nicią. Pieczemy w 170st C ok 1 1/2 h. Obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę i razem z pozostałymi przyprawami dodajemy do mięsa, zalewamy całość rosołem i winem. Solimy porządnie ziemniaki, przewracamy je podczas pieczenia dla uzyskania złotej skórki. Pieczemy jeszcze ok 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

grazia1 18.05.2011 16:08
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak