Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z borowikami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak duży 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 1-2 ząbki
rosół warzywny 500 ml
śmietana 22% 1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
wino białe wytrawne 1 lampka
natka piertuszki posiekana 4 łyżki
sól do smaku
olej roślinny 1-2 łyżki
borowiki 500 gram
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z borowikami

kurczaka smarujemy olejem, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem i wkładamy do brytfanny, pieczemy przez 30 min w 180st C, od czasu do czasu polewając winem. W międzyczasie, czyścimy grzyby i razem z cebulą kroimy na paski. Doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy odrobinę oleju, śmietanę, rosół i dokładnie mieszamy, dodajemy wszystko do podpieczonego kurczaka. całość pieczemy kolejne 30 min. Podajemy posypane natką i z ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknbozka 24.02.2012 20:19
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak