Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowa tarta z pomidorami i fetą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 i 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
masło 3 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
Farsz:
szpinak 125 g
serek śmietankowy 150 g
suszone pomidory 70 g
feta 270 g
sos
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowa tarta z pomidorami i fetą

Z mąki, soli, roztrzepanego jajka, miękkiego masła i jogurtu naturalnego zagnieść ciasto. Zakryć folią i odstawić na 30 minut do lodówki.

Szpinak dokładnie umyć i włożyć na 5 minut do gotującej się wody, potem przepłukac go zimną wodą i drobno posiekać. Szpinak wymieszać z serkiem śmietankowy-takim o neutralnym smaku, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Soli nie należy dawać za dużo, bo i feta i suszone pomidory są słone.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przenieść do formy do pieczenia tarty. Nadmiar ciasta odciąć i jeszcze raz rozwałkować, ale bardzo cieniutko- dosłownie jak papier.
Ciasto ułożone w formie do pieczenia tarty ponakłuwać widelcem. Położyć na nim szpinak z serkiem. Posypać pomidroami suszonymi pokrojonymi w kosteczkę i fetą pokrojoną w kostkę.
Przygotować sos. Roztrzepane jajko wymieszać z jogurtem naturalnym- doprawić świezo startą gałką muszkatołową. Polać sosem farsz.
Resztę rozwałkowanego ciasta pokroić w paseczki i pokuładać na wierzchu tarty w dowolny wzór.
Piec w 180 stopniach ok 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 04.11.2011 16:23
uwielbiam tarty
angelika14 18.07.2011 10:28
szybka i smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak