Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
pomidory 50 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
por 1 szt
czosnek 1 ząbek
boczek wędzony 20 dag
pieprz do smaku
sól do smaku
tłuszcz do formy
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami

Ziemniaki umyć, gotować w osolonej wodzie około 10-15 minut. Następnie obrać, pokroić w plastry. Por i dymkę pokroić w krążki, pomidory i boczek w plasterki. Wszystko delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne natrzeć czosnkiem, posmarować tłuszczem. Do naczynia włożyć ziemniaki,oprószyć solą i pieprzem, posypać tartym serem i zapiekać przez 30 minut w temp 190 stopni. Podawać z mięsem i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 19.10.2012 22:23
Fajne połączenie, myślę, że smakowałaby mi taka zapiekanka.
ankaryba 12.06.2012 13:14
to coś dla mnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak