Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z mąki gryczanej i kukurydzianej

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 15 dag
mąka kukurydziana 15 dag
masło 10 dag
jajko 4 szt
mleko 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z mąki gryczanej i kukurydzianej

Wymieszać ze sobą mąkę kukurydzianą i gryczaną. Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Mleko zagotować w rondelku i do wrzącego mleka wsypywać powoli mąkę cały czas mieszając, a później wlewać stopione masło. Bardzo dokładnie wyrabiać ciasto cały czas podgrzewając je na małym ogniu.
Po wystudzeniu utrzeć powstałe ciasto dokładając po jednym jajku i doprawić do smaku.
W garnku zagotować wodę i kłaść na wrzątek kluski ( formować je małą łyżeczką ).
Po odcedzeniu podawać gorące polane omastą ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/HerLife 15.09.2011 11:04
Mąka gryczana musi im dodawac fajnego posmaku.
FAFIK 13.07.2011 22:02
Pycha!
Małgorzata106 08.07.2011 20:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak