Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie ciasto ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 40 dag
mąka 15 dag
masło 6 dag
cukier 13 dag
jaja 4 szt
starta skórka cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto ze śliwkami

Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Białka ubić na sztywna pianę. Dodać 2 łyżki piany do masy z żółtek i ostrożnie wymieszać z mąką i stopionym masłem, a następnie reszta piany. Prostokątną formę natłuścić, wyłożyć pergaminem, wylać ciasto i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Otworzyć piekarnik, wysunąć formę i ułożyć na wierzchu śliwki. Piec 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna141
Anna141 24.03.2011 11:37
zapowiada się smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak