Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 80 dag
cebula 2 duże
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 świeża
pomidory 1 puszka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
mielona kolendra 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sos tabasco do smaku
sól
olej
bulion wołowy 1,5 szkl.
fasola 2 puszki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę i chili pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko wrzucić do rondla i podsmażyć delikatnie na oleju przez kilka minut, na niewielkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, całość wyjąć i przełożyć do miseczki.
Pokrojone w małą kostkę mięso wrzucić do tego samego rondla i na tym samym tłuszczu (w razie potrzeby można dolać) zrumienić na brązowy kolor ze wszystkich stron, mieszając. Dodać papryki w proszku, kminek i kolendrę, wymieszać. Wrzucić zeszkloną cebulę, dodać pokrojone z grubsza pomidory wraz z zalewą i bulion. Dusić pod przykryciem ok. 60-90 minut (czas zależy od rodzaju mięsa i wieku wołu). Najlepiej po prostu sprawdzić, czy jest miękkie. Doprawić solą.
W czasie gdy mięso się dusi, umyć paprykę i pokroić w kostkę. Fasolę wyjąć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Gdy mięso jest gotowe, dodać do niego pokrojoną paprykę i fasolę. Doprawić pieprzem cayenne i kilkoma kroplami sosu tabasco. Całość dusić jeszcze kilka minut. Jeśli potrawa jest gęsta - pod przykryciem, jeśli za rzadka - bez. Powinna być raczej gęstsza ;) W razie czego dolać odrobinę wody. Podawać w miseczkach ze świeżym pieczywem, lub w wydrążonych bułkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

indi 24.02.2012 13:52
pychotka, dawno nie jadłam
borgia 23.02.2012 15:05
Wyjdzie... wyjdzie :). Nie uwierzę, aby Tobie miało nie wyjść. Mam nadzieję jednak, że nie bokiem ;).
Ewa111 23.02.2012 11:49
spróbuję ,ale mi chyba nie wyjdzie tak jak tobie
wiola28a 16.07.2011 23:59
super
wiktor188 24.03.2011 12:38
super
Izabela/bella81 11.03.2011 10:16
uwielbiam:)
Jolanta_P-S 01.03.2011 09:17
też uwielbiam, ostatnio robiłam ale mam inny przepis, Pacpaw też robił i też ma inny, widzę, że można w tym przepisie eksperymentować;) Twój też jest ciekawy
monciasz 17.02.2011 12:10
bardzo lubię chili con carne, ale widzę że jest wiele przepisów
Aleksandra45 13.02.2011 14:26
uwielbiam chili con carne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak