Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka w sosie winnym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 1/2 kg
cebula 3 szt
wino czerwone wytrawne 1/2 szkl
pieczarki 30 dag
mleko 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie winnym

Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem na 1 godzinę. Na 1 łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć. Pozostały tłuszcz rozgrzać w rondlu, włożyć osączone z mleka wątróbki i zrumienić z obu stron. Cebulę z pieczarkami przełożyć do wątróbki, podlać winem i 1/2 szklanki wody, dusić pod przykryciem około 15 minut. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z wątróbką, zagotować, przyprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 01.08.2011 10:53
pyszna
Edyta38 12.05.2011 12:54
lubie wątróbkę
Dorota59 30.03.2011 12:16
po prostu świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak