Tort z kremem kawowo- czekoladowym

Tort z kremem kawowo- czekoladowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka

    6 łyżek
  • masło

    5 dag
  • Napar z kawy

    200 ml
  • cukier

    25 dag
  • czekolada

    5 dag
  • wanilia

    1 laska
  • masło

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać, wsypać delikatnie mąkę ciągle mieszając. Masłem wysmarować blaszkę, oprószyć ją delikatnie mąką i wylać na nią ciasto. Piec przez około 30 minut w temp. 180- 190 stopni. W naparze rozpuścić cukier, czekoladę, dodać laskę wanilii i odgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia syropu. Syrop ostudzić, wyjąć wanilię, utrzeć z miękkim masłem. Ciasto przekroić na 3 krążki i przełożyć je kremem. Wierzch ciast i boki również posmarować, posypać okruszkami ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

03.09.2013 17:44
wygląda super

Iwusia

03.06.2010 13:14
Mniam !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat