Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z kremem kawowo- czekoladowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
masło 5 dag
Napar z kawy 200 ml
cukier 25 dag
czekolada 5 dag
wanilia 1 laska
masło 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kremem kawowo- czekoladowym

Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać, wsypać delikatnie mąkę ciągle mieszając. Masłem wysmarować blaszkę, oprószyć ją delikatnie mąką i wylać na nią ciasto. Piec przez około 30 minut w temp. 180- 190 stopni. W naparze rozpuścić cukier, czekoladę, dodać laskę wanilii i odgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia syropu. Syrop ostudzić, wyjąć wanilię, utrzeć z miękkim masłem. Ciasto przekroić na 3 krążki i przełożyć je kremem. Wierzch ciast i boki również posmarować, posypać okruszkami ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 03.09.2013 17:44
wygląda super
Iwusia 03.06.2010 13:14
Mniam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak