Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
olej 16 łyżek
woda 16 łyżek
mąka 3 szkl
cukier 2 szkl
masa
masło 1,5 kost
mąka 9 łyżek
cukier 9 łyżek
mleko 3 szkl
gotowa polewa 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec

Do rondla wlać wodę, wsypać cukier, zagotować, ostudzić.
Do ostudzonego syropu dodawać stopniowo żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w wąskich blaszkach 35 minut w 175 stop.
Krem
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem.
Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.
Masło rozetrzeć.
Do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.
Ciasto polać gotową polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 10.02.2011 13:41
uwielbiam to ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak