Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka na kruchym cieście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
cukier 3-4 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka 200 g
śmietana 2 łyżki
jabłka ok.1,2 kg
cynmon 1-2 łyżeczki
cukier 3-4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
orzechy włoskie 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka na kruchym cieście

mąkę posiekać z masłem dodać cukier, jajko oraz śmietanę. szybko zagnieść podane składniki i włożyć ciasto do zamrażalnika na ok. pół godzinki. w międzyczasie jabłka obrać i pokroić je w plasterki. przełożyć do garnuszka podlać wodą dodać cukier, cynamon, sok z cytryny oraz pokruszone orzechy. chwilkę poddusić, aż owoce zmiękną. ciasto wyjąć z zamrażalnika i wylepić nim tortownicę podpiec w mocno nagrzanym piekarniku. następnie wyłożyć masę jabłkową. i ponownie wstawić do piekarnika. świetnie smakuje z lodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaa 22.10.2011 09:02
mniaamm
Damian19 10.02.2011 07:00
delicje
alaaa 09.02.2011 19:13
rewelacyjna,,
Babciagramolka 09.02.2011 17:48
Kocham szarlotki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak