Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ambrozja białostocka - nalewka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 3 szt
migdały 3 szt
laska wanili 1/4 szt
suszone śliwki 5 szt
cukier 0,5 szklanki
spirytus 1 litr
rum 0,5 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
rodzynki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ambrozja białostocka - nalewka

Śliwki wydrylować, pestki lekko stłuc młotkiem (tak, aby były popękane, ale żeby nie rozsypały się na kawałki).
Wszystkie składniki drobniutko posiekać, przełożyć do dużego słoja. Wodę zagotować z cukrem, ostudzić, wlać do słoja razem ze spirytusem i rumem.
Szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 6 m-cy.
Po upływie tego czasu przecedzić przez filtr do kawy.
. Bakalie zalać niewielką ilością wody gotowanej i pozostawić na 24 godziny, po czym przecedzić, i dołożyć do słoja.
Ta nalewka zyskuje po dłuższym leżakowaniu.
Do smaku można dodać 1 szklankę dobrego wina owocowego (węgierski tokaj).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 09.02.2011 17:48
ciekawe
teresa18 09.02.2011 17:08
brzmi ciekawie, musi byc bardzo aromatyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak