Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto alkoholik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaszy manny sypka 1 szklanka
wiórki kokosowe 1 szklanka
cukier 1 szklanka
wódka 1 szklanka
kostka margaryny 1 szt
starta gorzka czekolada 1 szt
dżem z czarnej porzeczki 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto alkoholik

Poprzedniego wieczoru do litrowego słoika wsypac wiórki, mannę, cukier, wymieszać i zalać całość wódką. Szczelnie zamknąć naczynie aby alkohol nie wywietrzał i wstawić na noc do lodówki.

Nazajutrz po wyjęciu z lodówki masę
ucierać z margaryną aż do powstania kremu (ja ucieram w makutrze za pomocą pałki)
Biszkopt przekroić na pół. Krem rozdzielić na 2 porcje- mniejsza na posmarowanie wierzchu ciacha. Jedna część posmarować dżemem, na to krem, potem druga połowa biszkopta, znów smarujemy kremikiem, wyrównujemy. Na koniec posypujemy startą czekoladą (moja ulubiona to gorzka Wedla ze skórką pomarańczową, ma fajny aromacik) lub kokosem, albo rodzynkami, co macie i lubicie:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak