Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ślimaczki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
daktyle 10-15 dag
suszone śliwki 1 garść
mak 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ślimaczki

Daktyle wypestkować i przełożyć je do garnuszka dodać śliwki i zalać wodą. (nie za dużo tak aby były przykryte tylko owoce). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Następnie przepuścić go przez maszynkę 2-3 razy. Śliwki, mak i daktyle zmiksować. Do powstałej masy można dodać cukier do smaku lub miód albo jeśli uważamy że jest słodka masa po prostu zostawić tak jak jest. Ciasto francuskie rozwałkować. Wyłożyć na nie naszą masę a następnie zwinąć niezbyt mocno w roladę. Pokroić nożem cienkie kawałki i piec w mocno nagrzanym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 27.02.2014 23:29
bardzo fajne te ślimaczki
IKrakowianka 10.10.2013 22:31
bardzo smaczne
iknbozka 03.02.2012 19:09
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak