Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowy piegusek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 1 szkl.
mąka 2 szkl.
cukier 1 szkl.
mleko 1 szkl.
proszek do pieczenia 15 g
margaryna 1 kostka
jajko 3 szt.
cukier waniliowy 1 opak.
cukier puder do posypania
ułka tarta do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: makowy piegusek

Z margaryny odciąć mały kawałek, wysmarować formę keksową i wysypać tartą bułką. Rozpuścić margarynę w garnku, dodać mleko, zagotować, ostudzić. Oddzielić białka od żółtek ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką, cukrem waniliowy i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko z margaryną i mak, wymieszać, na koniec dodać pianę z białek. Ciasto wlać do formy, piec w temp. 180 stopni około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak