Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety w soli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso bez kości 1 kg
sól 1 kg
pieprz
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety w soli

Mięso myjemy(karczek lub łopatka), osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym i nacieramy pieprzem i majerankiem. Na dno niedużego naczynia żaroodpornego wsypujemy ok. 2 centymetrową warstwę soli.Wkładamy mięso i zasypujemy grubą warstwą soli. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temp. 170 C, wstawiamy naczynie z mięsem i pieczemy ok 1,5 godziny. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i widelcem ostrożnie rozłupujemy skorupę solną. Delikatnie by nie przeciąć skórki wyjmujemy pieczeń.
Kroimy w plastry, można podawać na zimno lub na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak