Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada śmietankowo-czekoladowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada deserowa 2 tabliczki
kakao gorzkie 2 łyżki
mocna gorąca kawa 4 łyżki
jajko 6 szt.
sól 1 szczypta
cukier puder 6 łyżek
olejek waniliowy
biała czekolada 20 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 1/2 l
brandy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: rolada śmietankowo-czekoladowa

Stop gorzką czekoladę w gorącej kąpieli. Kakao wsyp do gorącej kawy, wymieszaj. Żółtka utrzyj z połowa cukru. Powoli wlewaj czekoladę i dodawaj kakao wymieszane z kawą, całość wymieszaj.
Zmiksuj, dodaj łyżeczkę olejku i białka ubite na sztywno z resztą cukru i szczyptą soli. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Upieczone ciasto przełóż na wilgotna ściereczkę, zwiń, ostudź.
Zrób krem: Stop białą czekoladę, podgrzewając z 1/2 szklanki śmietany. Mieszaj dokładnie, aż masa będzie jednolita. Wlej do miski, ostudź. Ubij resztę śmietany z alkoholem, dokładnie wymieszaj z masą czekoladową. Rozwiń roladę, ciasto posmarować kremem i bardzo delikatnie zwinąć. Udekoruj wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 03.08.2011 15:08
extra
Agnieszka/picola 02.08.2011 18:39
brzmi pysznie
daria899 09.06.2011 21:50
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak