Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń w orzechach

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 2 kg
marchewka 1 kg
cebula biała 3 szt.
sól
masło klarowane 2-3 łyżki
bulion 3 szklanki
czosnek 2 ząbki
masło 1/2 kostki
natka pietruszki 1 pęczek
chleb tostowy 4 kromki
kalafior 1 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
orzechy 8 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń w orzechach

Mięso natrzyj solą i pieprzem. Ułóż w brytfannie. Pokrój na kawałki 2 marchewki, a 2 cebule potnij na ćwiartki. Ułóż je obok mięsa. Polej klarowanym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia podlej mięso gorącym bulionem.
Posiekaj resztę cebuli i czosnek, podduś na łyżce masła, ostudź. Listki natki oderwij od gałązek. 2/3 pęczka natki, orzechy i pokruszony chleb zmiksuj, wymieszaj z cebulą, czosnkiem. Stop połowę masła, ostudź i dodaj do panierki. wyjmij mięso z piekarnika, obłóż panierką. Podgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz mięso jeszcze przez 30 minut.
Ugotuj resztę marchewki i kalafior. Resztę cebuli posiekaj, zeszklij na maśle, wymieszaj z osączonymi jarzynami i posiekaną natką. sos zagęść maka ziemniaczaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 16.05.2012 22:51
brzmi wybornie
Zoso 22.08.2011 23:14
smaczny pomysł
Ewelina47 14.02.2011 20:17
niezłe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak