Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron zapiekany z camembertem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron 35 dag
serek kremowy 25 dag
boczek 10 dag
oliwa 2 łyżki
ser camembert 1 krążek
skórka z cytryny 1 łyżka
pietruszka 1 łyżka
czosnek ząbki 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron zapiekany z camembertem

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie tak, by był al dente. Odcedzamy, zostawiając szklankę wody, w której makaron się gotował. Wlewamy wodę z powrotem do garnka, dodajemy kremowy serek i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż serek się rozpuści. Boczek kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy boczek na chrupko, mieszając. Dodajemy do sosu z serka, wrzucamy też makaron. Camembert kroimy w kawałki i dodajemy do makaronu. Skórkę z cytryny, natkę i obrany ząbek czosnku drobno razem siekamy i dodajemy do makaronu, po czym wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy makaron do sporej formy żaroodpornej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Podajemy natychmiast, z sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak