Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy I

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
Biszkopt kakaowy 1 szt
dżem śliwkowy 200 g
brzoskwinie w puszce 1 puszka
wiórki kokosowe 200 g
masło 4 kostki
jajko 7 szt
cukier 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy I

Upiec biszkopt jasny i biszkopt ciemny wg własnego przepisu. Następnie każdy z nich przekrawamy na dwie części.
Masa: jajka trzepiemy na parze wraz z cukrem nie krócej niż 10 minut. Bardzo ważne jest, aby jaja trzepać właśnie na parze, gdyż wtedy wychodzi super masa. Następnie odstawić do przestudzenia. Kolejno rozmiksować masło z letnią masą z jajek.
Ułożenie: na pierwszy spód biszkoptowy położyć 2-3 łyżki masy i na to dżem śliwkowy. Przykryć następnym biszkoptem i na niego położyć już samą masę. Nałożyć kolejny biszkopt, a na niego znowu masę. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić, wyłożyć na masę. Przykryć ostatnim biszkoptem.
Boki oraz wierzch tortu posmarować masą, obsypać dobrze wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak