Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w galarecie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryba 1 kg
marchew 1 szt.
por 1 szt.
cytryna 2 szt.
ziele angielskie 3 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Kukurydza z Puszki 3 łyżki
groszek konserwowy 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w galarecie

Rybę dokładnie oczyścić, obrać z ości, natrzeć solą i odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Cytrynę pokrajać na plastry (kilka plastrów odłożyć w całości z reszty wycisnąć sok). Wymyć rybę z soli, polać sokiem z cytryny, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na następne dwie godziny. Wyjąć rybę z lodówki i odczekać aż uzyska temperaturę pokojową. Włożyć do garnka wraz z oczyszczonymi warzywami, zielem angielskim, laurowym liściem i pieprzem. Zalać wrzątkiem (ryba musi być w całości przykryta) i gotować około 40 minut. Wyjąć ostrożnie z garnka, ułożyć na półmisku w całości a wywar sklarować i rozpuścić z żelatyną (należy przyrządzić około 1/2 litra galarety).
Udekorować rybę warzywami i cytryną. Zalać przestudzoną galaretą i odłożyć do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak