Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki troszkę inaczej

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier puder 3 łyzki
mąka ok 1\\2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki troszkę inaczej

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy żółtka utarte wcześniej z cukrem pudrem i dosypujemy tyle mąki, ile wchłonie ciasto, tak żeby dało się zagnieść, a później niezbyt cienko rozwałkować. Kroimy w paski długości 8 cm i szerokości 2 cm. Na środku każdego paska robimy nożem nacięcie, przez które przeciągniemy na drugą stronę koniec paska. Uformowane faworki smarujemy cienką warstwą żółtka, a gdy podeschnie, wrzucamy na gorący olej i smażymy, aż nabiorą lekko złotej barwy. Delikatnie wyjmujemy i układamy do odsączenia nadmiaru tłuszczu na pergaminie. Lekko przestudzone faworki układamy na tacy posypując cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 10.02.2011 15:53
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak