Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek gruntowy

    1 kg
  • czosnek

    4 ząbki
  • chrzan z liściami

    1 szt
  • woda

    do zalania
  • sól

    1 łyżka na litr wody
  • koper

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dobrze wypłukać.Czosnek, chrzan, obrać.Koperek umyć.Do kamiennego naczynia(może być coś innego) przekładać składnki.Na dno chrzan z liściami-koperek-czosnek-ogórki-chrzan-czosnek-koper-ogórki.Na litr wody wsypać 1 łyżkę stołową soli i wymieszać.Jeżeli nie starczy jeden litr do zalania ogórków zrobić jeszcze jedną zalewę.Następnie przykryć ogórki najlepiej talerzykiem.Ogóki będą gotowe po 3-4 dniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa95

10.10.2011 13:25
ciekawe

gosia561

10.08.2011 11:40
super przekąska

gosia561

02.06.2011 11:39
mniam

Anna146

01.05.2011 20:37
Jeśli chcemy rozkoszować się smakiem ogórków małosolnych od razu następnego dnia, to należy zalać je gorącą zalewą

gusia1000

28.04.2011 13:25
Są najlepsze.

Mirka-Ludomila

07.04.2011 00:07
pycha

Smakosz6

08.12.2010 20:47
lubię małosolne

Marta98

16.07.2010 20:16
dzisiaj zrobię

Zofia12

14.06.2010 09:43
Wypróbuję!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat