Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka po szwedzku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 10 dag
masło 60 g
cukier 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt.
skórka z cytryny 1 łyżka
dżem morelowy 2 łyżki
cukier puder 130 g
jabłka 50 dag
białko 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka po szwedzku

Naczynie do pieczenia wyłożyć wyrobionym ciastem i piec w piekarniku nastawionym na 190 st., aż się zarumieni. Posypać otartą skórką z cytryny i rozsmarować dżem. 55g cukru rozpuścić w 150ml wody, gotując na małym ogniu. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i gotować w syropie aż będą dość miękkie. Lekko ostudzić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru i wyłożyć na jabłka. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika nastawionego na 140 st. i piec, aż beza się zetnie i lekko zarumieni.
Można podawać z kleksem bitej śmietany, jogurtu greckiego bądź kulką lodów, na ciepło lub lekko schłodzoną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 30.01.2012 20:42
smaczna
Agnieszka/picola 07.05.2011 18:32
właśnie, dlaczego po szwedzku?
irenka 14.04.2011 22:09
dlaczego po szwdzku?
misia53 21.03.2011 23:14
Myślę ,że to musi być mała tortownica , bo taka mała porcyjka mąki ....nie napisałaś,...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak