Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z soczewicy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2-3 sztuki
cebula 1 sztuka
włoszczyzna 1 pęczek
soczewica 30 dag
wędzony boczek 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z soczewicy

Soczewicę namoczyć na noc w wodzie, następnie przecedzić ją i zalać wodą. Dodać listek laurowy i pieprz oraz 1-2 ząbki czosnku. Gotować ok. pół godzinki. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć chwilkę na patelni. Zdjąć boczek i dodać do tego samego tłuszczu włoszczyznę wraz z cebulką. Następnie całość przełożyć do garnuszka z soczewicą i dodać ziemniaczki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak