Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek z bezą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt.
cukier 2/3 szkl.
cukier waniliowy
mąka 1i1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 3 łyżki
margaryna 3 łyżki
mleko 5 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
czerwone porzeczki 3/4 kg
masa bezowa
białko 3 szt.
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: placek z bezą

żółtka wymieszać z 2/3szkl.cukru i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę,do ucieranej masy przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,dodać stopioną margarynę oraz mleko i wymieszać,na spodzie blachy rozsmarować przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200st.i piec przez 15min.porzeczki oczyścić i umyć,schłodzone białka wymieszać i sokiem z cytryny i odrobiną soli,ubić powoli dodając cukier,jak piana będzie gęsta i szklista dodać owoce i wymieszać,wyjąć ciasto z piekarnika i wylać bezę rozsmarować na cieście i ponownie upiec ok.20min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 04.03.2013 09:29
smaczny i szybki placek :)
Motorek 09.08.2012 17:58
bardzo smaczny
Wafelek2601 25.05.2011 09:20
super
IKrakowianka 09.02.2011 11:52
Bardzo lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak