Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strogonow

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 400 gram
koncentrat pomidorowy 1 sloik
masło 1 kostka
sól
śmietana 18 proc 150 ml
rosół wołowy 150 ml
średni pomidor 1 sztuka
polędwica wołowa 1 kg
cebula 2 sztuki
papryka 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: strogonow

mieso myjemy, oczyszczamy z blon, kroimy w kostke(taka 2x2cm), smazymy na mocno rozgrzanej patelni, zarumieniamy i usmazone wrzucamy do sredniego garnka. pieczarki myjemy i kroimy w plastry, cebule kroimy w piora(nie calkiem cienkie). podsmazamy cebule i pieczarki na masle, do zarumienienia cebulki. wrzucamy usmazone warzywa do mieska. pomidorka pazrzymy i obieramy ze skorki, tez wrzucic do garnka. wlewamy rosol wolowy(moze byc z kostki), dodajemy smietane(ja daje taka z kartonika), koncentrat pomidorowy. przykrywamy i dusimy, az miesko zmieknie. okolo pol godziny przed zakonczeniem duszenia, wrzucamy pokrojona w wieksza kostke papryke. solimy i pieprzymy do smaku. strogonow powinien byc dosc gesty. jesli bedzie troszke wodnisty, zagescic odrobina maki. najlepiej Strogonow smakuje z pieczonymi ziemniakami, możemy podać również z kluskami śląskimi czy kopytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 09.02.2011 02:11
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak