Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki z orzechami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 100 gram
śmietana 12% 50 gram
sok z cytryny 20 ml
cukier 100 gram
cukier wanilinowy 20 gram
bita śmietana 100 gram
orzechy włoskie 100 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki z orzechami

Łyżkę soku z cytryny i cukier rozpuść w 400 ml gorącej wody. Obierz gruszki i usuń z nich gniazda nasienne (najlepiej specjalną łyżką do wydrążania). Połówki gruszek włóż do syropu i ugotuj na półtwardo (ok. 10 min).
Drugą łyżkę soku z cytryny wymieszaj z orzechami,śmietaną i cukrem wanilinowym.
Gruszki wyjmij z syropu, wypełnij uformowaną w rękach kulką (wielkości orzecha włoskiego) ze zmielonych orzechów. Gruszki udekoruj bitą śmietaną. Podawaj na gorąco.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 07.05.2012 10:48
świetny pomysł
gusia1000 21.11.2011 22:44
Zdrowe.
Justyna Jussstiii 15.07.2011 13:13
super
ela16 15.05.2011 19:46
pycha
Agnieszka/picola 06.05.2011 06:49
pycha
gacopierz23 28.04.2011 21:14
juz bym zjadła
bursztynek 27.04.2011 23:49
aż ślinka cieknie...
Marzena40 06.04.2011 08:34
super
Kuchareczekjeden 16.03.2011 15:59
zapewniam,że takie połączenie składnikow robi wrażenie
kochanyptysiu 04.03.2011 11:08
tez ostatnio sporo z nimi eksperymentuje:)
AgaS10 04.03.2011 08:04
to moje ostatnie odkrycie smakowe(gruszki,orzechy i jeszcze do tego biały ser):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak