Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z kurkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron canelloni 10 szt
cebula 1 szt
białe wino 100 ml
smietana 18% 200 ml
tartego sera grana padano 50 g
oliwa 1 łyżka
kurki 500 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z kurkami

Grzyby oczyść z piasku i pozostałości runa leśnego. Makaron obgotuj we wrzątku z dodatkiem oliwy (żeby się nie sklejał) przez około 3 minuty - trzeba trzymać rękę na pulsie, żeby rurki nie rozgotowały się i nie popękały; powinny być ugotowane al dente, ale raczej twardo.

Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, dosyp grzyby, smaż przez chwilę. Dolej wino, dosyp sól, pieprz i tymianek; duś wszystko na średnim ogniu, do czasu, aż cały płyn odparuje. Odstaw grzyby do ostygnięcia.

Foremki do zapiekania posmaruj oliwą. Nakładaj kurki do makaronu, ułóż w foremkach. Śmietanę wymieszaj z tartym serem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem polej rurki, zapiekaj przez około 20 minut w 190 stopniach (do momentu, aż danie zazłoci się z wierzchu). Przed podaniem udekoruj zieloną pietruszką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 09.05.2011 00:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak