Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

małe torciki urodzinowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serek mascarpone 500 g
cukier puder 3/4 szklanki
mleko 1/3 szklanki
dżem
jajko 3
cukier puder ( do biszkoptu )1 szklanka
mąki pszennej ( do biszkoptu )1/3 szklank
mąki ziemniaczanej ( do biszkoptu )1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: małe torciki urodzinowe

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z połową cukru pudru, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Białka ubić z resztą cukru pudru, aż powstanie sztywna piana. Ubitą pianę z białek połączyć z utartymi żółtkami. Bardzo delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. I również bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blaszka o średnicy 20 cm. Jeśli robicie tort okrągły, gdy chcecie robić małe torciki masę można wylać do formy prostokątnej. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący. Następnie studzić przez 15 minut w wormie, potem wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 08.08.2011 11:35
muszę wypróbować
Naatalia96 02.04.2011 21:22
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak