Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lamingtony (kokosanki)

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drobny cukier 250 gram
mąka 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ekstrakt z wanili 1 łyżeczka
lukier
cukier puder 750 gram
kakao 90 gram
masło 70 gram
ekstrakt z wanili 1/2 łyżeczki
wiórki kokosowe 250 gram
woda 220 (wrząca)
jajko 7 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Lamingtony (kokosanki)

Biszkopt:
Do miski wbić jajka i wsypać cukier (muszą być w temperaturze pokojowej) ubijać aż masa będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus, przez około 5 - 8 minut.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie. Wsypywać ją w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Wraz z pierwszą partią mąki wlać ekstrakt z wanilii.
Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć biszkopt na metalową kratkę i zdjąć papier, całkowicie ostudzić.
Lukier:
Do miski wsypać cukier puder i kakao. Dodać Kasia, ekstrakt z wanilii i wrzącą wodę. Wymieszać na gładką masę. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać powstały lukier przez 2 - 3 minuty. Lukier powinien być dość rzadki (w razie potrzeby dodać trochę więcej wrzącej wody). Im bardziej rozrzedzony będzie lukier tym głębiej wsiąknie w biszkopty.
Biszkopt pokroić na 5 pasków, a każdy pasek na 7 równych części. Trzymając miskę z lukrem na garnku z gorącą wodą, maczać biszkopty w lukrze za pomocą dwóch widelców. Obtaczać w wysypanych na papier do pieczenia wiórkach kokosowych i odkładać na metalową kratkę do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kropka157 08.06.2011 09:40
uwielbiam
eduszo
eduszo 06.04.2011 17:44
Fajne i dobre.
izapozdro 02.04.2011 17:05
smaczne
maciek7 30.03.2011 20:27
pycha
kate.500 26.03.2011 11:58
ciekawy przepis...
marta1371 25.03.2011 21:08
bardzo lubię
eli82 25.03.2011 20:47
ciekawy przepis
Marta98 16.03.2011 20:26
super
FAFIK 16.03.2011 06:26
Super przepis!
Kopiko1983 16.03.2011 06:21
Uwielbiam kokosanki!
bursztynek 10.03.2011 22:38
świetnie wyglądają!
teresa18 09.03.2011 20:09
smaczniutkie
ziutula
ziutula 04.03.2011 15:37
lubię kokos....
Ania67 15.02.2011 21:18
smaczne na pewno
Magdalena1110 10.02.2011 07:20
fajne
Marzena40 08.02.2011 09:38
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak