Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łaciaty placek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 0,7 l słoik
mąka 1 2/3 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 0,5 szklanki
jajko 5
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 4 łyżki
kakao 2 łyżeczki
Krem:
mleko 1,5 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 2-3 łyżki
masło 2/3 kostki
spirytus 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Łaciaty placek

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać następnie do nich po kolei jajka. Następnie dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Dobrze wymieszać. Rozdzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich wsypać kakao i mleko (4 łyżki) i dokładnie wymieszać.

Na blachę wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wysypujemy odsączone wiśnie. Przykrywamy je ciastem – najpierw jasnym a następnie ciastem ciemnym.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 180˚C.

Krem: do rondelka wlać mleko, odlać w kubek nie całe pół szklanki. Do rondelka dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Pozostałe mleko rozrobić z mąkami. Wlać do zagotowanego mleka i zrobić gęsty budyń. Przestudzić go.
Masło mikserem rozrobić na puszystą masę. Dodać do niego budyń. W czasie ubijania dodać spirytus.

Po ostudzeniu ciasta wylać na niego przygotowany krem budyniowy. Można z wierzchu pokropić rozpuszczoną czekoladą mleczną lub posypać kakao

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 12.11.2011 10:30
dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak