Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa grochowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groch 40 dag
wędzony boczek 10 dag
mąka 3 dag
tłuszcz 3 dag
czosnek 2 ząbki
włoszczyzna 15 (krojona w paski)

Przepis i sposób przygotowania na: zupa grochowa

Ugotować umyty i wcześniej nasączony groch. Boczek zalać wrzącą wodą i podgotować. Dodać do niego włoszczyznę i zagotować. Gdy warzywa i boczek będą miękkie wywar przecedzić. Groch i włoszczyznę przetrzeć do wywaru, boczek pokroić w kostkę i włożyć do zupy. Z mąki i tłuszczu zrobić rumianą zasmażkę dodać do zupy. Dodać czosnek drobno posiekany i doprawić do smaku. Do całości można dodać łyżeczkę majeranku. Podawać z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 04.01.2014 10:43
dawno jej nie jadłem
Agnik 06.06.2011 10:15
zawsze jakaś zupa ;)
Katarzyna/kate1980 22.11.2010 14:24
albo szczawiowa
Tika4444 22.11.2010 12:38
to chyba żurek z jajkiem;)
Katarzyna/kate1980 12.08.2010 14:43
ktoś dodał zdjęcie do mojego przepisu ale to mi nie wygląda na zupę grochową. :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak