Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki drożdżowe z wisniami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
masło 10 dag
drożdże 5 dag
mleko 1,5 szkl.
jajko 3 szt.
cukier puder 4 łyżki
cukier waniliowy 1 op.
sól do smaku
wiśnie bez pestek 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki drożdżowe z wisniami

Masło rozpuścić. Drożdże wmieszać z 1 łyżką cukru i 0/5 szkl. mleka, odstawić. Do mąki dodać rozczyn, resztę mleka i 1 łyżkę cukru., 2 żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyroić dodać masło. Wyrośniete ciasto rozwałkować na placek około 0,5 cm, z którego wykrawać duże krążki. Na każdym krążku kłaść łyżkę wiśni, zlepić i formować bułeczki. Wykładać je na lasze z papierem do pieczenia. Jajko i 1 białka rozmącić, smarować wierz każdej bułeczki. Piec około 25 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone bułeczki posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pola2 16.04.2011 20:36
pyszności
Magdalena1110 20.02.2011 14:05
pyszne
bejciu24 07.02.2011 18:03
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak