Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb pszenno-żytni na zakwasie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 2 kostki
cukier 5 łyżek
woda letnia 1 szkl.
mąka pszenna 1 szkl.
mąka żytnia 1 kg
maślanka 2 litry
mąka pszenna 2 kg
sól 4 łyżki
otręby pszenne 6 łyżek
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: chleb pszenno-żytni na zakwasie

Zaczyn: drożdże utrzeć z cukrem, wodą i taką ilością maki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany.. Odstawić na 4 dni w ciemne, ciepłe miejsce.
Zakwas: mąkę żytnią wsypać do miski, zalać maślanką, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 1 dzień.
Zakwas wymieszać z zaczynem, dodać 2 kg mąki pszennej i sól, dobrze wyrabiać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. # foremki natłuścic i posypać otrębami. Ciasto przełożyć do foremek, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 09.02.2011 16:49
na pewno jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak