Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitne kluski śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt.
mąka ziemniaczana 10 dag
jajko 1 szt.
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitne kluski śląskie

Ziemniaki ugotować w łupinach. Przestudzić, obrać i rozgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę (ciepłe ziemniaki łatwiej się rozgniata). Przełożyć do miski, ugnieść. Nożem podzielić ziemniaki na 4 części, jedną część wyciągnąć i w miejsce po niej wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków i mąki była równa. Dołożyć wcześniej wyciągniętą część ziemniaków, wbić jedno jajo, dodać dużą szczyptę soli. Wyrobić chwilę, aż ciasto będzie gładkie (nie mieszamy mikserem). Odrywać małe kawałeczki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej kulki robić palcem wgłębienie.
Wodę, w której kluski będą się gotować osolić i dodać do niej 2 łyżki oleju. Wrzucać do wrzątku, gotować około 2 minuty od chwili wypłynięcia. Wyjąć, osączyć z wody wyłożyć na talerze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 12.03.2011 12:39
Pycha, bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak